(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Bu araştırma, çağdaş iş dünyasının giderek artan rekabet ortamında, örgütsel başarı açısından stratejik bir öneme sahip olan yenilikçi iş davranışlarının teşvikinde kapsayıcı liderliğin etkisini ve bu ilişkide psikolojik güvenliğin potansiyel aracı rolünü incelemeyi amaçlamaktadır. Nicel araştırma yöntemi benimsenerek kesitsel bir desenle yapılandırılan çalışmanın örneklemini, Kastamonu ve Çankırı illerinde faaliyet gösteren özel sektör kuruluşlarında görev yapan 491 çalışan oluşturmaktadır. Veriler, kolayda örnekleme yöntemi kullanılarak toplanmış ve analizler R programının 4.2.2 sürümü aracılığıyla gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bulgular, kapsayıcı liderlik ile yenilikçi iş davranışı arasında istatistiksel olarak anlamlı, güçlü ve pozitif yönlü bir ilişki olduğunu ortaya koymuştur. Buna karşın, çalışmanın özgün ve dikkat çekici bulgularından biri olarak, psikolojik güvenliğin kapsayıcı liderlik ile yenilikçi iş davranışı arasındaki ilişkide aracılık etkisinin istatistiksel olarak anlamlı olmadığı saptanmıştır. Araştırma bulguları, kapsayıcı liderlik yetkinliklerinin liderlik gelişim programlarında öncelikli bir alan olarak ele alınmasının önemine işaret etmekte; ayrıca bu tür ilişkilerin altında yatan psikolojik süreçlerin kültürel bağlama göre farklılık gösterebileceğini göstermektedir. Bu yönüyle çalışma hem liderlik hem de yenilikçilik literatürüne katkı sağlamakta; uygulayıcılar için ise kültürel duyarlılığı yüksek stratejik öneriler sunmaktadır.