(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Bu araştırma, Komagene, Maydanoz Döner ve Popeyes markalarına ait dijital tüketici yorumlarını, Türkiye’nin yedi coğrafi bölgesinden seçilen on dört il özelinde duygu analizi yöntemiyle inceleyerek, tüketici memnuniyetinin bölgesel farklılıklarını kapsamlı bir şekilde ortaya koymayı hedeflemiştir. Çalışmada MAXQDA ve Excel araçları kullanılarak olumlu ve olumsuz yorumlar sistematik biçimde ayrıştırılmış, bölgesel tüketici memnuniyeti farklı boyutlarıyla detaylı olarak değerlendirilmiştir. Bulgular, Komagene’nin İç Anadolu ve Marmara bölgelerinde yüksek olumlu yorum oranları ile öne çıktığını, Maydanoz Döner’in Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgelerinde hizmet kalitesi ve memnuniyet odaklı olumlu performans sergilediğini göstermiştir. Popeyes ise çoğu bölgede düşük olumlu ve yüksek olumsuz yorum oranları ile geri planda kalmış, olumsuz yorumlar ağırlıklı olarak hizmet sorunları ve memnuniyetsizlikten kaynaklanmıştır. Bölgesel analiz, markalar arasında ve bölgeler arasında belirgin farklılıklar ortaya koymuş, memnuniyet ve hizmet kalitesi odaklı Öz Bu araştırma, Komagene, Maydanoz Döner ve Popeyes markalarına ait dijital tüketici yorumlarını, Türkiye’nin yedi coğrafi bölgesinden seçilen on dört il özelinde duygu analizi yöntemiyle inceleyerek, tüketici memnuniyetinin bölgesel farklılıklarını kapsamlı bir şekilde ortaya koymayı hedeflemiştir. Çalışmada MAXQDA ve Excel araçları kullanılarak olumlu ve olumsuz yorumlar sistematik biçimde ayrıştırılmış, bölgesel tüketici memnuniyeti farklı boyutlarıyla detaylı olarak değerlendirilmiştir. Bulgular, Komagene’nin İç Anadolu ve Marmara bölgelerinde yüksek olumlu yorum oranları ile öne çıktığını, Maydanoz Döner’in Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgelerinde hizmet kalitesi ve memnuniyet odaklı olumlu performans sergilediğini göstermiştir. Popeyes ise çoğu bölgede düşük olumlu ve yüksek olumsuz yorum oranları ile geri planda kalmış, olumsuz yorumlar ağırlıklı olarak hizmet sorunları ve memnuniyetsizlikten kaynaklanmıştır. Bölgesel analiz, markalar arasında ve bölgeler arasında belirgin farklılıklar ortaya koymuş, memnuniyet ve hizmet kalitesi odaklı olumlu geri bildirimler ile hizmet sorunu ve memnuniyetsizlik odaklı olumsuz yorumların markaların stratejik konumlarını etkilediğini göstermiştir. Araştırma, Türkiye genelinde tüm coğrafi bölgeleri kapsayan ve söz konusu üç markayı ele alan ilk dijital yorum analizine dayanan çalışma olma özelliği taşımakta olup, işletmelere strateji geliştirme imkânı sunarken, literatüre özgün bir bölgesel perspektif kazandırmaktadır.