(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Bu çalışma, marka gururu ölçeğinin Türkçe’ye uyarlanmasını, geçerlik ve güvenirliğinin test edilmesini amaçlamaktadır. Marka gururu, tüketicilerin markayla kurduğu duygusal ve psikolojik bağın bir sonucu olarak, çeşitli tüketici davranışlarını etkileyen önemli bir unsurdur. Tüketiciler, gurur duydukları markalara karşı daha yüksek bir aidiyet duygusu geliştirir; bu da marka sadakati, tekrar satın alma eğilimi, olumlu ağızdan ağıza iletişim ve markayı savunma gibi davranışlara yansır. Bu doğrultuda, ölçeğin Türkçe versiyonunun geliştirilmesi, ölçüm aracının psikometrik açıdan sağlamlığının incelenmesi ve Türkçe literatüre katkı sağlayacak olması çalışmanın temel amacını oluşturmaktadır. Araştırmada temel alınan marka gururu ölçeği tüketicilerin bir markaya yönelik hissettikleri gurur düzeyini ölçmeye odaklanmaktadır. Uyarlama sürecinde, ölçeğin Türk dili bağlamında anlam bütünlüğünü koruyarak özgün yapısına uygun hale getirilmesi hedeflenmiştir. Çalışma örneklemini farklı yaş ve sosyo-ekonomik düzeylerden 484 katılımcı oluşturmuştur. Elde edilen veriler doğrulayıcı faktör analizi yöntemiyle değerlendirilmiştir. Analizler sonucunda, ölçeğin iki boyutlu yapısının (bireysel marka gururu ve kolektivist marka gururu) Türkçe örneklemde geçerliliğini koruduğu belirlenmiştir. Ayrıca Cronbach alfa katsayıları ve bileşik güvenirlik değerleri ölçeğin yüksek derecede güvenilir olduğunu göstermektedir. Elde edilen bulgular, marka gururu ölçeğinin Türk tüketiciler üzerinde geçerli ve güvenilir bir ölçüm aracı olduğunu ortaya koymaktadır.