(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Son yıllarda küresel düzeyde çok sayıda yapılan araştırmaya, projeye ve sürdürülebilirlikle ilgili geliştirilen kriterlere rağmen iklim değişikliği en zorlu ve tartışmalı konulardan biri olmuştur. İnsan faaliyetleri ile çevre kalitesinin düşüşü ile yenilenebilir ve sınırlı kaynakların tükenmesi arasında bir korelasyon bulunmaktadır. Küresel ticarette turizm endüstrisinin büyümesi, sera gazı emisyonlarını önemli ölçüde artırmakta ve bu durum da acil olarak sürdürülebilir üretim ve tüketim uygulamaları zorunluluğunu doğurmaktadır. Bu saptama; insan doğasının açgözlülüğü, ideolojik faktörler, sosyolojik ve felsefi bakış açılarını da kapsayan üretim ve tüketimin temel motivasyonlarının kapsamlı bir analizini gerektirmektedir. Bu çalışma, iklim nötrlüğü, sürdürülebilir üretim ve sürdürülebilir tüketim arasındaki bağlantıları eleştirel kavramsal bir yaklaşım kullanarak incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma, eleştirel değerlendirme tekniklerini kullanan ilgili makale ve kitaplardan yararlanmaktadır. Araştırma, turizm endüstrisindeki sürdürülebilirlik çabalarının sıklıkla sembolik bir amaca sahip olduğunu, Üçlü Sorumluluk Yaklaşımlarının (Toplum-Çevre-Kâr) sistematik sınırlamalarla karşılaştığını ve yetersiz kavrayışın ve irrasyonel yaklaşım ve eylemlerin çevre dostu üretim ve kullanım davranışlarını önemli ölçüde engellediğini ortaya koymaktadır. Sürdürülebilirlik yaklaşımı, üretim ve tüketimde çevreye duyarlı seçimleri teşvik etmek için verimlilik odaklı ve etkili yöntemler kullanmayı ve böylece turizm endüstrisinin çevre üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmayı amaçlamaktadır. Bu çalışma, sürdürülebilir turizmin gelişimi ve sağlıklı biçimde uygulanabilmesi için sosyal bilimlerden teorik perspektifleri sentezleyerek daha kapsamlı ve yerinde politika ve uygulama önerilerine temel oluşturmak üzere eleştirel bir analitik çerçeve sunmaktadır.