(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Bu çalışma, Y kuşağının yapay zekâya yönelik tutumlarının örgütsel unutma üzerindeki etkisini ve bu ilişkide psikolojik sermayenin aracı rolünü incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmada İstanbul’da farklı sektörlerde görev yapan 325 Y kuşağı bireyden anket yoluyla elde edilen veriler kullanılmıştır. Analizler, regresyon ve yapısal eşitlik modellemesi yöntemleri kullanılarak gerçekleştirilmiş ve aracılık etkisi AMOS yazılımında bootstrap yöntemi ile test edilmiştir. Bulgular, yapay zekâya yönelik olumlu tutumların hem psikolojik sermaye üzerinde hem de örgütsel unutma üzerinde anlamlı ve pozitif etkiler yarattığını göstermektedir. Ayrıca psikolojik sermayenin bu iki değişken arasındaki ilişkide kısmi aracılık rolü üstlendiği tespit edilmiştir. Bu sonuç, bireylerin yapay zekâ teknolojilerine yönelik bakış açılarının yalnızca örgütsel süreçleri değil, aynı zamanda çalışanların psikolojik kaynaklarını da güçlendirdiğini ortaya koymaktadır. Çalışma, dijital dönüşüm süreçlerinde bireysel tutumların ve psikolojik kaynakların örgütsel öğrenme ve uyum açısından kritik bir rol oynadığını vurgulamaktadır. Bu bağlamda, yapay zekâ uygulamalarına geçişte, çalışanların psikolojik sermayesinin geliştirilmesine yönelik stratejilerin kurumlar için önemli katkılar sağlayabileceği öne sürülmektedir.