(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Bilimsel gelişmelerin aktarılması, yeni bilginin paylaşılması, sosyalleşme gibi amaçlarla yapılan kongre/etkinliklerin tanıtımında çeşitli iletişim araçları kullanılarak potansiyel kongre katılımcılarını etkilemek ve benzer nitelikteki kongreler arasından o kongrenin tercih edilmesini sağlamak amaçlanmaktadır. Araştırmada etkinlik öncesinde tanıtım, etkinlik anında bilgilendirme ve hatırlatma amaçlı duyurular için kullanılan dijital iletişim araçlarının etkinlik tanıtımındaki rolü, hedef kitlenin demografik özelliklerine göre incelenmiştir. Nicel araştırma olarak tasarlanan ve veri toplama tekniği olarak anket yöntemi kullanılan bu çalışmada araştırmacılar tarafından geliştirilen likert tipi ölçek kullanılmıştır. Ölçek geliştirme sürecinde yapılan istatistiksel analizler sonunda “Web Sitesi & E-Posta Pazarlaması, Sosyal Medya Pazarlaması ve Mobil Pazarlama & SMS” olmak üzere üç faktörlü yapıdan oluşan 16 maddelik ölçek hazırlanmıştır. Ölçeğin katılımcıların etkinlik tanıtımında yararlanılan dijital pazarlama iletişim araçlarını önemseme düzeylerinin çok boyutlu biçimde incelenmesine imkân sunması öngörülmektedir. Amaçlı örnekleme yöntemiyle belirlenen 833 tıp doktoruna ulaşılmış; veriler T-Testi ve Anova analizi ile test edilmiştir. Bulgular; dijital pazarlama araçlarının etkinlik tanıtımında kullanımına kadın doktorların erkek doktorlara göre daha fazla önem verdiğini; yaş grubu, akademik unvan ve akademik alan değişkenlerine göre önemseme düzeyi arasında anlamlı bir farklılık bulunmadığını göstermiştir. Ayrıntılı yorumlar sonuç bölümünde verilerek işletmelere öneriler sunulmuştur.