(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2026)
Technological Forecasting and Social Change Dergisi’nde 2024 yılında yayınlanan “How will I break AI? Post-Luddizm in the AI age: Fuzzy MCDM Synergy” (Darıcı ve ark., 2024) başlıklı makaleyle literatürde ilk kez analitik-empirik çalışması yapılan ve kamuoyunda ‘yapay zeka nedeniyle işsiz kalma korkusu’ olarak bilinen Post-Luddizm kavramı, yapay zeka çağının getirdiği karmaşık teknolojik ve toplumsal sorunları anlamak için bütüncül ve eleştirel bir çerçeveye ihtiyaç duymaktadır. Post-Luddizm’i sadece kavramsal olarak tanımlamanın ötesine geçmek, daha detaylı bir yapı ve arka plan sağlamak bu çalışmadaki temel motivasyonu oluşturmaktadır. En genel haliyle Post-Luddizm, teknolojinin hızlı gelişimi karşısında ortaya çıkan modern bir eleştirel düşünce akımı olarak tanımlanabilir. Bu akım, tarihsel Luddite hareketini temel alarak, teknolojiye dair eleştirileri modern dönemin sosyo-ekonomik, çevresel ve etik sorunları bağlamında insan merkezli olarak yeniden yorumlamaktadır. Özellikle yapay zeka, otomasyon ve dijital gözetim gibi ileri teknolojilerin toplumsal etkilerini sorgulayan Post-Luddizm, teknolojinin birey ve toplum üzerindeki dönüştürücü etkilerini derinlemesine analiz etmektedir. Bu bağlamda makale, Post-Luddizm’in temel özelliklerinin ve endişelerinin neler olduğunu açıklayarak, yapay zeka çağındaki yerini kapsamlı bir teorik perspektifle sunmayı amaçlamaktadır.