(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2026)
Bu çalışma, Türkiye’deki kargo dağıtım sektöründe faaliyet gösteren firmaların göreli etkinliklerini Veri Zarflama Analizi (VZA) yöntemi kullanarak değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Veri zarflama analizi etkinlik ölçümünde kullanılan, popüler, akademik çevrelerce de kabul gören ve çok çeşitli alanlarda kullanılan bir analiz türüdür. Çalışmada sektördeki önde gelen 6 adet firması ve bir adet sektörde yer alan nispeten daha küçük firmaları temsil etmek üzere diğer firmalar adında bir değişken oluşturularak toplam 7 adet değişken ele alınmıştır. Çalışma kapsamında bütün değişkenler yüzdesel olarak dönüşümü yapılmıştır. Girdi değişkeni olarak çalışan sayısı, şube sayısı, 1/şikâyet sayısı verileri temsil ediyorken, çıktıları ise taşınan kargo miktarı ve gelir miktarı temsil etmektedir. Ölçeğe göre değişken getiri varsayımı kullanılarak etkinlik analizi ve çıktı odaklı ve çoklu yıllar kullanılarak Malmquist VZA modeli kullanılmıştır. Sonuçlar incelendiğinde her dönemde iki, üç firmanın etkin olduğu, diğer firmanın çeşitli sebepler ile etkin olmadığı ve firmaların arasında müşteri geçişlerinin olduğu bulunmuştur. Etkin olmayan firmaların operasyonel, personel ve teknik verimlilik konularında problem yaşadığı, bu problemleri çözen firmaların daha etkin olduğu bulunmuştur. Çalışma, Türkiye kargo sektöründe etkinlik ve verimlilik artışına yönelik politika önerileri sunarak literatüre ve sektöre katkı sağlamaktadır.