(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2026)
Yükseköğretimde program ve bölümlerin ders müfredatı, ulusal ve uluslararası gelişmeler, yayınlanmış standartlar, ulusal mevzuat değişiklikleri, meslek mensuplarının görüşleri, üniversite-sanayi iş birlikleri, paydaşların görüşleri ve teknolojide meydana gelen yenilikler vb. nedenlerden dolayı etkilenip güncellenmektedir. Çalışmanın amacı, Türkiye’de devlet ve vakıf üniversiteleri bazında doğrudan muhasebe eğitiminin verildiği ön lisans ve lisans düzeyinde bölüm ve programların müfredatının nitel araştırma yöntemlerinden içerik analizi tekniği ile mevcut durumlarının tespit edilerek mukayeselerinin yapılmasıdır. Çalışma kapsamında YÖKATLAS 2024 yılı verileri üzerinden Muhasebe ve Vergi Uygulamaları ön lisans, Muhasebe ve Finans Yönetimi lisans program ve bölümleri tespit edilmiş, ardından bu üniversitelerin web sayfaları üzerinden ders kataloglarına ulaşılarak müfredat verileri toplanmış ve Excel’de tasniflenmiştir. Araştırma sonucunda devlet ve vakıf üniversitelerinin ön lisans ve lisans seviyelerinde genel muhasebe, maliyet muhasebesi, şirketler muhasebesi, paket programları, muhasebe denetimi derslerinin müşterek şekilde zorunlu ders olarak ön planda olduğu, ders sayısı ve yükü bakımından ön görüleceği üzere lisans seviyesinde ön lisansa göre eğitim süresi ile paralel olarak 2 kat daha fazla ders olduğu, devlet ve vakıf üniversitelerinin ders müfredatının birbirine yakın içerikte olduğu tespit edilmiştir.