(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2026)
Bilgi güvenliği, dünya genelinde öncelikli ve kapsamlı bir konu haline gelmiştir. Hasta güvenliği için kritik öneme sahip olmasına rağmen, yeterince dikkate alınmamaktadır. Bilgi güvenliğinin teminine yönelik mevzuat ve düzenleyici çerçevede kaydedilen gelişmelere rağmen, etkin ve bütüncül bir güvenlik ekosisteminin oluşturulabilmesi; insan faktörü, teknolojik sistemler ve örgütsel süreçlerde çok boyutlu yapısal değişimleri zorunlu kılmaktadır. Sağlık kuruluşları, zengin ve değerli veri kaynakları olmaları nedeniyle siber suçlar açısından cazip hedeflerdir. Sağlık sektöründe görülen siber güvenlik ihlalleri, hasta bilgilerinin çalınması ve sağlık kurumlarını hedef alan fidye yazılımı saldırıları gibi hem veri gizliliğini hem de hizmet sürekliliğini tehdit eden unsurları kapsamaktadır. Bu ihlaller, hasta güvenini zedeleyebilir, sağlık sistemlerinin işleyişini aksatabilir ve insan hayatını tehdit edebilir. Bu araştırmanın temel amacı, sağlık personelinin bilgi güvenliği konusundaki algı ve değerlendirmeleri doğrultusunda, bilgi yönetim sistemlerinin kullanımına ilişkin yapısal ve uygulamaya dönük eksiklikleri ortaya koymaktır. Araştırmada kolayda örnekleme yöntemi kullanılmış ve veriler anket yoluyla toplanmıştır. Sağlık personeli, çalıştıkları bölüme göre idari ve tıbbi birim olarak ayrılmış ve bu birimler arasındaki görüş farklılıkları incelenmiştir. Çalışma sonuçları, katılımcıların %25’inin bilgi güvenliği konusunda yeterli duyarlılık ve özen düzeyine sahip olmadığını göstermekte; buna ek olarak bilgi yönetim sistemi eğitimlerinin kapsam ve süre bakımından yetersiz kaldığı anlaşılmaktadır. Sağlık kurumlarında üretilen ve saklanan verilerin güvenliğinin sağlanması ile olası veri kayıplarının önlenebilmesi, özellikle tıbbi birim çalışanlarının yeterli süre ve içerikte yapılandırılmış eğitim programlarına tabi tutulmasını zorunlu kılmaktadır.