(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2026)
Örgütlerin uygun araçlarla ve koşullarda gelişime açık olan en önemli üretim faktörü çalışanlardır. Enformasyon teknolojilerinin yaygın kullanımı, sosyo-teknik sistemler olan örgütlerdeki çalışanların sürdürülebilir motivasyon ve örgütsel bağlılık unsurlarının önemini artırmaktadır. Motivasyon içsel ve dışsal olarak iki alt boyutta incelenmiştir. İçsel motivasyon, çalışanların, dışsal ödüller olmaksızın motive olmaları bakımından ayırt edicidir ve çalışan tutumları ve performansının en güçlü itici gücü olarak işlev görmektedir. Örgütler etkinlik ve verimlilik hedeflerine ulaşırken fark yaratıcı sonuçları elde edebilmek için çalışanların içsel ve dışsal motivasyonlarını sağlayan unsurları ve çalışanların örgütsel bağlılık unsurlarını tanımlamaya özen göstermektedir. Bu kavramların giderek artan önemi çalışmamızın araştırma sorularını oluşturmaktadır. Bu bağlamda, Türkiye’deki bankacılık ve sigortacılık sektörlerindeki çalışanların motivasyonları (içsel ve dışsal motivasyon) ve örgütsel bağlılıkları (duygusal, devam ve normatif bağlılık ) arasındaki ilişkiyi analiz edilmesi amaçlanmıştır. In their pursuit of effectiveness and efficiency, organizations pay close attention to identifying the factors that promote both intrinsic and extrinsic motivation, as well as those that foster organizational commitment. The increasing importance of these concepts forms the foundation of the research questions in this study. In this context, the study aims to analyze the relationship between motivation (intrinsic and extrinsic) and organizational commitment (affective, continuance, and normative commitment) among employees in the banking and insurance sectors in Turkey. The data collected from 387 participants working in the banking and insurance sectors—who have similar job descriptions—were analyzed using the quantitative research method with the help of IBM SPSS 23 and Microsoft Excel 2010 software. According to the findings, there are significant and positive relationships between the variables of intrinsic and extrinsic motivation and the dimensions of affective, continuance, and normative commitment. However, no significant relationship was found between intrinsic motivation and affective commitment. This finding is expected to contribute to future studies in the relevant field. In particular, the separate examination of intrinsic and extrinsic motivation dimensions in these service-oriented sectors constitutes the originality of the study.