(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2026)
Küresel ısınmanın ve güncel jeopolitik olayların sonucu oluşan çevre felaketleri, ülkelerin hem enerji hem de ekonomik stratejilerini kaçınılmaz olarak etkilemektedir. Sonuç olarak, enerji bağımsızlığı ve düşük maliyetler gibi faktörler sürdürülebilir ve yenilenebilir enerjiye geçişi daha da körüklemektedir. Günümüzde, bir yenilenebilir enerji kaynağı olan rüzgar enerjisine yönelim, daha düşük maliyet, kullanım kolaylığı, bol miktarda bulunması ve tükenmez olması gibi faktörler nedeniyle giderek artmaktadır. Bu bağlamda, bu çalışmada, en yüksek rüzgar enerjisi üretimine sahip ülkeler olan Çin, ABD, Almanya, İngiltere, Hindistan, İspanya, Fransa, Kanada ve İsveç için finansal gelişme ve jeopolitik riskin rüzgar enerjisi ile arasındaki ilişki incelenmiştir. Çalışma 2001-2021 dönemini kapsamaktadır. Modeldeki değişkenlerin uzun vadeli uyumunu incelemek için gerekli önsel testler yapılmıştır. Westerlund ve Edgerton (WE) (2008) panel eşbütünleşme testi uygulanmıştır. Panel eşbütünleşme testi sonuçları, değişkenlerin uzun vadede birlikte hareket ettiğini göstermektedir. Daha sonra uzun vadeli katsayı tahminleri yapılmış ve finansal gelişmenin Çin, ABD, Hindistan ve İsveç’te rüzgar enerjisi üretimi üzerinde şaşırtıcı derecede olumsuz bir etkiye sahip olduğu bulunmuştur. Fransa’da bu etki dikkate değer ölçüde olumludur. Jeopolitik riskin İsveç’te rüzgar enerjisini olumlu etkilediği görülürken, Çin ve Fransa’da olumsuz etki yaratmaktadır.