(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2026)
Bu çalışma, dijitalleşen örgütlerde yönetsel tünel etkisini kavramsal bir model çerçevesinde ele almakta ve literatürde dağınık biçimde incelenen kavramları bütünleştiren özgün bir yaklaşım önermektedir. Örgütsel körlük, stratejik kısa vadecilik, dar görüşlülük, yönetsel körlük, kolektif körlük, silo sendromu, analitik olgunluk miyopisi ve gelecek miyopisi gibi olgular bilişsel, yapısal, kültürel ve teknolojik boyutlar altında sistematik biçimde tartışılmıştır. Geliştirilen kavramsal model, yönetsel tünel etkisinin yalnızca bireysel bilişsel sınırlılıklardan değil, aynı zamanda örgütsel normlar, yapısal kopukluklar ve dijitalleşmenin yarattığı performans baskılarının etkileşiminden kaynaklandığını ortaya koymaktadır. Model, stratejik çeşitliliğin kaybolması, örgütsel öğrenme eksiklikleri ve sürdürülebilirlik riskleri gibi olumsuz sonuçları görünür kılmakta, aynı zamanda örgütsel öğrenme, stratejik öngörü, kültürel dönüşüm ve uzun vadeli performans göstergeleri gibi müdahale alanlarını da vurgulamaktadır. Bu yönüyle çalışma, literatürdeki kavramsal dağınıklığı gidererek yönetsel tünel etkisine ilişkin bütüncül bir kuramsal çerçeve sunmaktadır. Ayrıca, dijitalleşme bağlamında örgütlerin karşılaştığı yeni körlük biçimlerini açıklayarak hem akademi hem de uygulama için çözüm odaklı öneriler geliştirmektedir.