(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2026)
Bu çalışma medya ile ekonomik göstergeler arasındaki etkileşimin incelenmesi bağlamında ekonomi haberleri ile sağlık harcamaları arasındaki ilişkiyi analiz etmektedir. Araştırma, 2022–2024 dönemine ait aylık verileri Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan resmi istatistikler ile TRT Haber’den elde edilen veriler kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Böylelikle hem güvenilir ulusal kaynaklara hem de akademik çalışmalarda sıkça başvurulan ikincil verilere dayanılmıştır. Yöntem olarak Granger Nedensellik Testi tercih edilmiştir. Serilerin durağanlığı Genişletilmiş Dickey-Fuller Birim Kök Testi (ADF) ve Phillips-Perron Birim Kök Testiyle (PP) incelenmiş, ardından uygun gecikme uzunluğu belirlenmiştir. Elde edilen bulgular, ekonomi haber sayısı ile sağlık harcamaları arasında kısa dönemde istatistiksel olarak anlamlı bir nedensellik ilişkisinin bulunmadığını göstermektedir. Başka bir ifadeyle, ekonomi haberlerindeki artış veya azalışların sağlık harcamaları üzerinde yönlendirici bir etkisi bulunmamış, aynı şekilde sağlık harcamalarındaki dalgalanmaların da medya gündemine doğrudan yansımadığı sonucuna ulaşılmıştır. Sağlık harcamalarının yönetiminde şeffaflığın güçlendirilmesi ve kamuoyuna düzenli ve erişilebilir bilgi sunulması kritik bir gereklilik olarak öne çıkmakta olup, kamu kurumlarının veri paylaşımını artırması ve medyanın nitelikli ve analitik haberciliğe daha fazla odaklanması önerilmektedir. Bu bağlamda çalışma, sağlık ekonomisi ile medya iktisadı literatürünü birleştiren özgün bir katkı sunmaktadır.