(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2026)
Küresel ölçekte artan çevresel krizler, sosyal eşitsizlikler ve kurumsal şeffaflık talepleri, geleneksel yönetişim anlayışını farklı bir perspektife taşımaktadır. Bu çalışma, kurumsal yönetimi sürdürülebilirlik ve ESG (Environmental, Social, Governance) boyutları çerçevesinde kavramsal olarak ele almakta ve bu entegrasyonun gelecek vizyonlarını tartışmaktadır. Literatürde söz konusu kavramlar çoğunlukla ayrı ayrı incelenmiş olsa da teorik temellerle bütünleştirilmiş ve geleceğe dönük bir vizyon içinde değerlendirilmiş çalışmalar sınırlı kalmıştır. Araştırma, nitel bir derleme yaklaşımıyla planlanmış; ulusal ve uluslararası raporlar, mevzuatlar ve akademik literatür sistematik biçimde incelenmiştir. Bu kapsamda sürdürülebilirlik; ekonomik, çevresel ve sosyal boyutlarıyla ele alınmış, Brundtland Raporu ve Birleşmiş Milletler 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri bağlamında kurumsal risk yönetimi, toplumsal sorumluluk ve uzun vadeli değer yaratma süreçleri analiz edilmiştir. Ayrıca ESG’nin kurumsal yönetimle ilişkisi tartışılarak raporlama standartlarının ve performans kriterlerinin yatırımcı kararları, kurumsal itibar, rekabet avantajı ve finansal sonuçlar üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Bulgular, sürdürülebilirlik ve ESG’nin kurumsal yönetim için günümüzde yeni bir standart haline geldiğini ortaya koymaktadır. Çalışmanın özgün katkısı, kurumsal yönetimi yalnızca bugünün dönüşümü olarak değil, aynı zamanda gelecekte etik değerler, dijitalleşme ve inovasyon odaklı eğilimlerle bütünleşecek dinamik bir paradigma olarak ele almasıdır. Bu yönüyle çalışma, literatüre kavramsal bir katkı sunmakta ve işletmeler ile politika yapıcılar için stratejik bir yol haritası işlevi görmektedir.