(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2026)
Günümüzde küreselleşen piyasalarda uluslararası ticari ve finansal ilişkiler gelişmekte, buna bağlı olarak da kamu ve özel sektör kuruluşları ihtiyaçları olan kredileri iç veya dış piyasalardan temin etme yollarını aramaktadır. Ülkeler, faaliyetlerini gerçekleştirirken ihtiyacı olan kaynağı iç piyasalardan temin edemediklerinde dış borçlanmaya başvurmaktadır. Bu durum ise ülkelerin dış borçlarının artmasına neden olmaktadır. Son zamanlarda dış borç sorunu sadece gelişmekte olan ülkelerin değil, gelişmiş ülkelerin de önemli sorunlarından birisi haline gelmiş bulunmaktadır. Bu çalışmanın amacı, gelişmekte olan ülkeler arasında yer alan ve gelişmiş ülkeler kategorisine yükselmek için çabalayan Türkiye’nin dış borçları G-7 ülkeleri ile karşılaştırılarak Türkiye’nin borçluluk durumunun bu ülkelere göre değerlendirilmesini yapmaktır. Bu kapsamda, öncelikle ülkelerin borçluluk durumunu belirleyen toplam dış borçların Gayri Safi Yurtiçi Hasılaya oranı, toplam dış borçların ihracata oranı ve uluslararası rezervlerin toplam dış borçlara oranı rasyolarına göre ülkelerin borçluluk durumu değerlendirilmeye çalışılmıştır. Ayrıca, eldeki verilere göre panel veri analizi de yapılarak, ülkelerin dış borçlarının sürdürülebilirliği araştırılmıştır. Yapılan araştırmada, Dünya Bankası’nın belirlemiş olduğu kriterlere göre Türkiye’nin G-7 ülkelerine göre iyi konumda olduğu, G-7 ülkelerinin dış borç yükünün artmaya devam ettiği, ülkelerin borçlarını azaltmak için ihracatı teşvik edici politikalar izlemesi gerektiği sonucuna varılmıştır. Bu çalışma, G-7 ülkeleri ile Türkiye’nin dış borçlarının rasyolara ve panel veri analizine göre değerlendirilerek karşılaştırılması yapılmasından dolayı olup özgün değer taşımakta olup literatüre katkı sağlayacağı düşünülmektedir.