(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2026)
Bu çalışma, yiyecek ve içecek pazarlaması bağlamında genç yetişkinlerin dijital içeriklere maruz kalmalarının kompulsif satın alma davranışı üzerindeki etkisini incelemektedir. Türkiye genelinde 18–30 yaş aralığında yer alan 495 genç yetişkinden çevrim içi anket yoluyla nicel veri toplanmıştır. Araştırmada geliştirilen Dijital Pazarlama İçerikleri Maruziyeti Ölçeği üç alt boyuttan (Aktif Katılım Odaklı Maruz Kalma, Hedeflenmiş Kanal Maruziyeti, Genel Dijital Ortam Maruziyeti) oluşmakta; kompulsif satın alma davranışı ise “Kontrol Kaybı ve Sonuçları” ve “Takıntılı Satın Alma” alt boyutlarıyla ele alınmaktadır. Basit doğrusal regresyon bulguları, dijital içerik maruziyetinin kompulsif satın alma davranışını anlamlı ve pozitif yönde etkilediğini göstermektedir (β = 0,441; p < 0,001). Çoklu regresyon sonuçlarına göre Aktif Katılım Odaklı Maruz Kalma, kompulsif satın almanın her iki alt boyutu için en güçlü yordayıcıdır. Hedeflenmiş Kanal Maruziyeti her iki alt boyutta da anlamlı etkiye sahip olup, Genel Dijital Ortam Maruziyeti yalnızca “Takıntılı Satın Alma” üzerinde anlamlı bulunmuştur. Elde edilen sonuçlar, dijital pazarlama içeriklerinin genç yetişkinlerin satın alma davranışı üzerinde önemli psikolojik etkiler yarattığını ortaya koymaktadır. Bulgular, pazarlama profesyonelleri ve politika yapıcılar açısından etik dijital pazarlama uygulamalarının önemine vurgu yapmakta ve genç tüketicilerin korunmasına yönelik öneriler sunmaktadır.