(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2026)
Dijitalleşme çağında liderlik anlayışı, yalnızca teknolojik dönüşümün yönetsel boyutunu kapsamakla kalmayıp aynı zamanda çalışanların yaratıcı ve yenilikçi potansiyellerini ortaya çıkaran bir süreç olarak değerlendirilmektedir. Literatürde giderek daha fazla önem kazanan girişimcilik niyeti ise, bireylerin kendi fikirlerini hayata geçirme isteği ve bu yöndeki kararlılık düzeyleri ile ilişkilendirilmekte; yenilikçi tutum ve davranışların temel belirleyicilerinden biri olarak değerlendirilmektedir. Bu çalışmanın temel amacı, dijital liderliğin çalışanların yenilikçi davranışları üzerindeki etkisini incelemek ve bu etkide girişimcilik niyetinin aracı rolünü ortaya koymaktır. Dijital liderliğin doğrudan yenilikçi davranış üzerindeki etkisinin yanı sıra, girişimcilik niyetinin bu ilişkide nasıl bir aracılık rolü üstlendiği teorik ve ampirik düzeyde analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlar, örgütlerde dijital liderliğin teşvik edilmesinin yanı sıra girişimcilik eğilimlerinin desteklenmesinin de yenilikçi kapasitenin artırılması açısından kritik olduğunu göstermektedir. Araştırma Kırşehir ilinde faaliyet gösteren KOBİ’ler üzerinde gerçekleştirilmiştir. Kolayda örneklemenin kullanıldığı araştırmada 438 çalışan üzerinde anket uygulaması yapılmış ve yapısal eşitlik modeliyle test edilmiştir. Araştırmanın bulguları, dijital liderliğin yenilikçi davranışları teşvik edici bir unsur olduğunu, ancak bu etkinin girişimcilik niyeti ile güçlenerek daha anlamlı hale geldiğini ortaya koymaktadır.