(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2026)
Bu çalışma, sürdürülebilirlik pazarlaması bağlamında karbon temelli sürdürülebilirlik iletişiminin güvenilirliğini, şeffaflığını ve stratejik tutarlılığını değerlendirmek amacıyla bir Karbon İletişimi Kalite Endeksi (C-Comm Index) geliştirmektedir. Artan tutarsız ya da abartılı çevresel iddialar, tüketici anketlerine veya firma düzeyinde performans karşılaştırmalarına dayanmayan güvenilir değerlendirme çerçevelerine duyulan ihtiyacı güçlendirmektedir. Bu kapsamda çalışma, karbon iletişimi kalitesini belirleyen temel ölçütleri tanımlamak ve ağırlıklandırmak için Fuzzy-SWARA yöntemini uygulamaktadır. Sürdürülebilirlik pazarlaması, karbon muhasebesi ve kurumsal iletişim alanlarında uzman bir kurul; şeffaflık, kanıta dayalı açıklama, veri özgüllüğü, hedeflerin ölçülebilirliği, greenwashing göstergeleri ve anlatı tutarlılığı gibi boyutları değerlendirmiştir. Bulanık ağırlıklandırma süreci, iletişim ilkelerini titiz karbon açıklama gereklilikleriyle uyumlaştıran bütüncül birçok ölçütlü yapı ortaya koymuştur. Bulgular, sürdürülebilirlik pazarlaması uygulamalarında güvenilir ve sorumlu karbon iletişimine en fazla katkı sağlayan boyutları göstermektedir. Geliştirilen C-Comm Index, karbon temelli kurumsal iletişimin güvenilirliğini değerlendirmede teorik olarak temellendirilmiş ve yöntemsel olarak sağlam bir araç sunmaktadır. Öznel beyanlara veya algı temelli verilere değil uzman görüşlerine dayanması sayesinde çalışma; yeniden üretilebilir, düşük maliyetli ve etik kurul gerektirmeyen bir yaklaşım ortaya koyarak sürdürülebilirlik iletişimi, karbon şeffaflığı ve bulanık çok kriterli karar verme literatürüne katkı sağlamaktadır.