(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2026)
İşletmelerin dijital dönüşüm süreçlerinde teknolojik uygulamaların performans üzerindeki etkisi, bu etkinin hangi psikolojik ve örgütsel mekanizmalar aracılığıyla gerçekleştiği yeterince açıklanamamıştır. Bu çalışma, çalışanların Yapay Zekâ odaklı Dijital Dönüşüm Algılarının (YZDDA) Bireysel İş Performansı (BİP) ve Örgütsel Performans (ÖP) üzerindeki etkisini ve bu ilişkide motivasyonun aracılık rolünü incelemektedir. Bu çalışma, yapay zekâ odaklı dijital dönüşüm algısının çalışanların performans çıktıları üzerindeki etkisinin doğrudan mı yoksa çalışan motivasyonu aracılığıyla mı ortaya çıktığını analiz ederek, insan odaklı bir perspektif sunmayı amaçlamaktadır. Nicel araştırma türündeki bu çalışmanın örneklemi, İstanbul’daki bankacılık kurumlarında çalışan mavi ve beyaz yakalı çalışanlardan oluşmaktadır. Veriler, yapılandırılmış 26 maddelik anket aracılığıyla 284 katılımcıdan toplanmıştır. Elde edilen veriler, SmartPLS 4 yazılımı kullanılarak Kısmi En Küçükler Yöntemiyle Yapısal Eşitlik Modellemesi (PLS-SEM) yaklaşımıyla analiz edilmiştir. Ölçüm modelinin değerlendirilmesinde Cronbach’s Alpha, bileşik güvenilirlik (CR) ve ortalama açıklanan varyans (AVE) değerleri dikkate alınmıştır. Yapısal modelin değerlendirilmesinde yol katsayıları, bootstrap yöntemiyle elde edilen t ve p değerleri ile SRMR, NFI ve GoF uyum iyiliği indeksleri esas alınmıştır. Analiz sonuçları, YZDDA ’nın hem BİP hem de ÖP üzerinde anlamlı ve pozitif bir etkisi olduğunu ve çalışanların motivasyonunun BİP ve ÖP arasındaki ilişkide aracılık rolü olduğunu ortaya koymaktadır. Sonuçlar, çalışan motivasyonunun dijital dönüşüm süreçlerinin başarısı için kritik bir mekanizma olduğunu göstermektedir.