(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2026)
Bu çalışma, havalimanı yer hizmetleri çalışanlarında bilinçli farkındalık (BF) ile teknostres (TS) arasındaki ilişkiyi incelemekte ve bu ilişkide psikolojik dayanıklılığın (PD) aracı rolünü test etmektedir. Nicel araştırma tasarımında, çeşitli havalimanı yer hizmetleri bünyesinde çalışan personelden (N=384) anket verisi toplanmıştır. BF, Brown ve Ryan (2003) tarafından geliştirilen ve Türkçeye uyarlaması Özyeşil (2011) tarafından yapılan Bilinçli Farkındalık Ölçeği ile; PD, Işık (2016) ölçeği ile; TS ise Tarafdar ve arkadaşları (2007) ölçeğinin Türen ve arkadaşları (2015) uyarlamasıyla ölçülmüştür. Ölçeklerin yapı geçerliği AFA ve DFA ile doğrulanmış; hipotezler Pearson korelasyon ve bootstrap (5.000 örnekleme; %95 GA) temelli PROCESS Model 4 aracılık analiziyle sınanmıştır. Bulgular, BF’nin PD’yi pozitif; PD’nin TS’yi negatif yönde yordadığını ve BF’nin TS üzerindeki etkisinin PD üzerinden dolaylı olarak da gerçekleştiğini göstermektedir. Dolaylı etkiye ilişkin güven aralığının sıfırı içermemesi, PD’nin kısmi aracılık rolünü desteklemiştir. Sonuçlar, yer hizmetlerinde teknostresin yönetiminde psikolojik kaynakları güçlendiren yaklaşımların önemine işaret etmektedir.