(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2026)
Yunanistan uzun kıyı şeridi ve çok sayıda adasıyla son yıllarda Akdeniz Havzası’nın en popüler tatil destinasyonlarından biri haline gelmiştir. Yunanistan’a ait turizm istatistikleri, komşu ülkelerden biri olan Türkiye’den gelen ziyaretçi sayısında belirgin bir artış olduğunu göstermekte; bu eğilim Türk turizm verileri tarafından da desteklenmektedir. Bu çalışmanın amacı, daha önce Yunanistan’ı ziyaret etmiş Türk turistlerin seyahat örüntülerini ve motivasyonlarını İtici ve Çekici Faktörler çerçevesinde nitel araştırma yaklaşımı temelinde incelemektir. Ayrıca, Yunanistan’a birden fazla kez seyahat etmiş bireylerin gelecekteki potansiyel seyahat kısıtlarının belirlenmesi de hedeflenmektedir. Farklı demografik özelliklere sahip 17 Türk turist ile gerçekleştirilen yarı yapılandırılmış görüşmelere dayalı olarak, Yunanistan’a seyahati etkileyen temel itici ve çekici faktörler ortaya konmuştur. Başlıca itici faktörler; rahatlama ve özgürlük hissi, çeşitlilik arayışı, kültürel ya da duygusal köklerle yeniden bağ kurma isteği ile arkadaş ve akraba ziyareti olarak belirlenmiştir. Temel çekici faktörler arasında ise uygun fiyatlılık, gastronomik unsurlar, coğrafi yakınlık, referans grup etkileri, kültürel benzerlikler öne çıkmaktadır. Öte yandan, Yunanistan’ı yeniden ziyaret etme niyetini etkileyebilecek potansiyel kısıtlar arasında artan seyahat maliyetleri, sağlık veya yaşa bağlı sorunlar, Türkiye ile Yunanistan arasındaki siyasi gerilimler, alternatif destinasyon arayışı ve seyahat memnuniyetinde algılanan düşüş yer almaktadır. Bu bağlamda, motivasyon sağlayan unsurlar ile potansiyel kısıtların anlaşılması, Türk turistlerin Yunanistan’ı yeniden ziyaret etme niyetini sürdürmeye ve artırmaya yönelik stratejilerin geliştirilmesi açısından önem taşımakta; aynı zamanda Türkiye’deki turizm destinasyonlarının geliştirilmesi ve benzer destinasyonlara yönelik yurt içi seyahatin teşvik edilmesine de katkı sağlayabilecek içgörüler sunmaktadır.