(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2026)
Universiteler, bulundukları yerleşim yerlerinde öğrenci ve personel nüfusları nedeniyle önemli ekonomik ve toplumsal aktörler olarak işlev görür. Bu çalışmada, Hitit Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğrencilerinin markalı ürünlere yönelik harcama motivasyonlarını, harcama kapasiteleri bağlamında ölçmek amacıyla bir anket geliştirilmiştir. Araştırmacılar tüm fakülte öğrencilerine ulaşmaya çalışmış ve anketler görüşmeciler tarafından yüz yüze uygulanmıştır. Çalışma kapsamında 350 kullanılabilir anket elde edilmiştir. Anket verilerine faktör analizi ve güvenilirlik analizi uygulanmıştır. Faktör analizi sonucunda dört faktör elde edilmiştir: öğrencilerin harcama motivasyonunu etkileyen faktörler, yetersiz gelirden kaynaklanan sorunlar, öğrencilerin gelirlerindeki artışlara ilişkin değerler ve öğrencilerin kullandıkları markaların fiyatına ilişkin algıları. Raporlanan hipotez testlerine göre, gelir düzeyi ile harcama motivasyonu arasında ve cinsiyet ile harcama motivasyonu arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Ölçeğin yüksek düzeyde güvenilir olduğu belirlenmiştir (Cronbach alfa = 0,842). Genel olarak bulgular, markalı ürünlerin öğrencilerin harcama motivasyonu üzerinde güçlü bir etkiye sahip olduğunu, öğrencilerin gelirlerinde meydana gelebilecek düşüşlerin bu motivasyonu önemli ölçüde etkilemediğini ve aylık ek burs ya da ek gelirlerin bu motivasyonu artırabileceğini göstermektedir.