(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2026)
Elektrikli araç sektöründe batarya ve diğer kritik bileşenlerin üretimi ve kullanımı, çevresel ve ekonomik açıdan önemli etkiler oluşturmaktadır. Bu bağlamda dijital ürün pasaportu, ürünlerin malzeme bileşimi, kullanım geçmişi ve geri kazanım potansiyeli gibi bilgileri sunarak, tedarik zinciri boyunca kaynakların etkin yönetilmesini ve geri dönüşüm süreçlerine yönlendirilmesini mümkün kılmaktadır. Çalışmada, dijital ürün pasaportlarına geçişin döngüsel tedarik zinciri süreçlerine katkıları Sezgisel Bulanık Adım Adım Ağırlık Değerlendirme Oran Analizi (SWARA) yöntemi ile değerlendirilmiştir. Araştırma bulgularına göre, %5,16 ağırlık ile “bilgi teknolojisi yatırımları/dijital olgunluk” kriteri en yüksek öneme sahip olurken, %4,78 ağırlık ile “tersine lojistik” kriteri en düşük öneme sahip kriter olarak belirlenmiştir. Dijital ürün pasaportlarının, sağladığı şeffaflık ve izlenebilirlik sayesinde Avrupa Birliği ile ticaret ve uluslararası lojistik süreçlerinde sürdürülebilir tedarik zincirinin etkinliğini artıracağı ve elektrikli araç sektöründe stratejik planlama ile sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşılmasında kritik bir rol oynayacağı düşünülmektedir.