(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2026)
İçerisinde bulunulan yüzyılda çevrimiçi haberlerin artması, bilginin oluşturulma, yayılma ve tüketilme biçiminde köklü değişikliklere yol açmış; haber içeriklerinin seçilmesi, düzenleme yapılması ve hedef kitlenin kullanabileceği biçimde sunulmasını içeren insan merkezli bir uygulama olan küratöryel gazetecilik, ön plana çıkmıştır. Haber küratörlüğü, bilgi aşırı yüklemesi ekosistemine karşı bir panzehir olarak sunulmuştur. Araştırmada, gazetecilik uygulamaları ve rolleri, haber küratörlüğü ve formatları, dijital aracılar ve gazetecilik ekosisteminin yapılarıyla ilgili literatür irdelenmekte, birçok gazetecinin günümüzde bilgi yöneticisi olarak değerlendirilmesi, küratörlük ürünlerinin izleyicilerin ilgisini çekmek için nasıl bir üslup benimseyebileceği ve güven sorunsalı olan bir ortamda küratörlük ürünlerinin değer önerisi sorununu ele almaktadır. Çalışmada, haber küratörlüğü, eşik bekçiliği, dijital aracılar, e-posta haberleri/bültenleri anahtar kelimeleri kullanılarak haber ajansları, gazeteler ve tematik siteler incelenmiş, veriler tematik analiz yöntemiyle yorumlanmıştır. Araştırmada, küratörlerin seçtiği haberlerin videolu, fotoğraflı ve yazılı olarak ücretli, ücretsiz, SMS paketi ve WhatShap aboneliği ile günün en önemli haberlerine dair özetlerin sunulduğu, böylelikle hem medyaya yönelik ilginin artırılması hem de okuyucunun aşırı bilgi yüklemesine maruz kalmasının önlenmesinin öncelendiği sonucuna ulaşılmıştır. Çalışma, medya alanında araştırma potansiyelinin büyüklüğünü vurgulamakta, buna karşın küratöryel gazeteciliğin çevrimiçi haber merkezlerinde öne çıkmasına rağmen, bunun farklı yönlerini inceleyen seyrek bir akademik literatür mevcut olduğunu ortaya koyarak, araştırmacıların yapacakları çalışmalara katkı sağlamayı amaçlamaktadır.