(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2026)
Bu çalışma, üçüncü sektör işletmelerinde bütünleşik pazarlama iletişimi faaliyetlerinin ürün performansı ve kooperatif performansı üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Sosyal ekonomilerin küresel ölçekte önem kazandığı günümüzde kooperatiflerin sürdürülebilirliğini artırabilmeleri, yalnızca üretim süreçlerini iyileştirmelerine değil, aynı zamanda etkili iletişim, marka yönetimi ve dijital pazarlama stratejileri geliştirmelerine bağlı hale gelmiştir. Bu bağlamda araştırmada, bütünleşik pazarlama iletişiminin ürün performansı ve kooperatif performansına katkısı analiz edilmiş ve katılımcı algılarının demografik değişkenlere göre farklılık gösterip göstermediği incelenmiştir. Araştırma, nicel yöntemler çerçevesinde ilişkisel tarama modeliyle yürütülmüştür. Veriler, Manisa ili Akhisar ilçesinde faaliyet gösteren S.S. Çamönü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ne üye 348 üreticiden yüz yüze anket yöntemiyle toplanmıştır. Veri seti; literatürde yer alan Bütünleşik Pazarlama İletişimi Ölçeği ile araştırmacı tarafından geliştirilen Ürün Performansı ve Kooperatif Performansı ölçeklerinden oluşmaktadır. Ölçeklerin geçerlilik ve güvenirlik analizleri yapılmış; t-testi, ANOVA, korelasyon ve regresyon analizleri SPSS 24.0 programı aracılığıyla uygulanmıştır. Bulgular, bütünleşik pazarlama iletişiminin hem ürün performansı hem de kooperatif performansı üzerinde anlamlı ve pozitif etkileri olduğunu göstermektedir. Ayrıca katılımcıların pazarlama iletişimi, ürün performansı ve kooperatif performansına ilişkin algılarında bazı demografik değişkenlere göre anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Bu sonuçlar, kooperatiflerin rekabet gücünün yalnızca üretim kapasitesiyle değil, aynı zamanda bütünleşik pazarlama iletişimi uygulamalarının etkinliğiyle doğrudan ilişkili olduğunu ortaya koymaktadır. Dolayısıyla çalışma, kooperatiflerin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmalarında stratejik iletişim, markalaşma ve dijital pazarlama uygulamalarının önemini vurgulamaktadır.