(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2026)
Çalışmada, demir-çelik sektöründe hizmet veren, aynı grup bünyesinde bulunan iki işletmenin çevresel sürdürülebilirlik performanslarının değerlendirilmesi ve karşılaştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla, İSDEMİR ve ERDEMİR işletmelerinin 2021-2024 yılları arasındaki çevresel sürdürülebilirlik performansları değerlendirilmiş, işletmeler kendi içlerinde ve birbirleriyle kıyaslanmıştır. Çalışmada, Çok Kriterli Karar Verme Teknikleri’nden (ÇKKV) LOgarithmic Percentage Change-driven Objective Weighting (LOPCOW), COmpromise Ranking from Alternative SOlutions (CORASO) ve Ranking Alternatives by Perimeter Similarity (RAPS) yöntemleri kullanılmıştır. Değerlendirmede kullanılacak kriterlerin belirlenebilmesi için Web of Science (WoS) ve Scopus veri tabanlarında literatür taraması yapılmıştır. LOPCOW yöntemiyle belirlenen kriter ağırlıkları sonuçlarına göre, en önemli kriter toplam atık miktarı, en önemsiz kriter geri dönüştürülen su miktarıdır. İşletmeleri çevresel sürdürülebilirlik performanslarına göre sıralamak amacıyla kullanılan CORASO ve RAPS yöntemlerinin sonuçları incelendiğinde, yöntemlerin genel olarak benzer sıralama sonuçlarını verdikleri, yöntemler arasındaki korelasyonun oldukça yüksek olduğu görülmüştür. Her iki yöntemin sonuçları birlikte değerlendirildiğinde, 2021-2024 yılları arasında ERDEMİR işletmesinin çevresel sürdürülebilirlik performansının daha iyi olduğu, İSDEMİR işletmesinin performansının zamanla iyileştiği görülmüştür. Duyarlılık analizi sonucunda, kullanılan modellerin sağlam ve güvenilir olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca yöntemlerin, kriter ağırlıklarında meydana gelen değişimlere karşı duyarlı oldukları belirlenmiştir.