(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2026)
Risk algısı finansal piyasalarda yatırımcıların davranışlarını etkileyen unsurların başında gelmektedir. Bu kapsamda ülke riskini yansıtan kredi temerrüt swapları (CDS) primleri yatırımcı güveni açısından belirleyici olabilmektedir. Finansal piyasalarda fon arz edenler açısından para piyasası fonları riski düşük ve kısa vadeli araçlar olarak yatırımcılar açısından alternatif yatırım araçlarındandır. Bu çalışmada CDS primleri ile para piyasası fonları arasında ilişki olup olmadığını ortaya koymak amacıyla 08 Nisan 2020 ve 08 Nisan 2025 tarihleri arasındaki döneme ait günlük veriler kullanılmıştır. Yukarıda belirtilen amacı gerçekleştirmek amacıyla zaman serisi analizi üç aşamada yürütülmüştür. İlk aşamada, serilerin durağanlık olup olmadıklarını belirlemek için Phillips–Perron ile Augmented Dickey–Fuller (ADF) birim kök testlerinden faydalanılmıştır. İkinci aşamada, değişkenler arasında uzun dönemli bir ilişkinin bulunup bulunmadığını incelemek üzere Engle–Granger yaklaşımına dayalı eşbütünleşme analizi gerçekleştirilmiştir. Son aşamada ise uzun dönemli ilişkinin yönünü ortaya koymak amacıyla VAR modeli çerçevesinde Granger nedensellik testi uygulanmıştır. Sırasıyla yapılan analizlerin bulguları, serilerin birinci farkları alındığında durağan hale geldiklerini, uzun dönemli ilişkinin var olduğunu ve CDS primlerinden para piyasası fonlarına doğru tek yönlü bir ilişkinin bulunduğunu göstermektedir. Ülke riskini yansıtan CDS primlerindeki değişimlerin para piyasası fonlarını kısmen de olsa etkilediği görülmektedir.