(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2026)
Bu çalışma, Sosyal Kimlik Teorisi çerçevesinde kültürel çeşitliliğin örgütsel sinizm üzerindeki etkilerini teknoloji ve otomotiv sektörlerinde karşılaştırmalı olarak incelemeyi amaçlayan nitel bir çalışmadır. Küreselleşme ve teknolojik gelişmelerle artan kültürel çeşitlilik, yenilikçilik ve rekabet avantajı sağlarken, uygun yönetilmediğinde örgütsel sinizmi artırabilmektedir. Bu bağlamda, bireylerin grup aidiyeti temelinde örgüte yönelik tutumlarını şekillendirdiğini savunan Sosyal Kimlik Teorisi kuramsal zemin sunmaktadır. Çalışma, kültürel farklılıkların çalışanların algı, duygu ve davranışlarını nasıl etkilediğini ve bu sürecin örgütsel bağlılık ile ilişkisini ortaya koymayı hedeflemektedir. Araştırma, Türkiye’deki iki farklı sektörde faaliyet gösteren firmalarda nitel yöntemle gerçekleştirilmiştir ve yarı yapılandırılmış görüşmeler ve gözlem notları ile veriler toplanmıştır. Tematik analiz yöntemiyle değerlendirilen bulgular, esnek yapılı teknoloji sektöründe kültürel çeşitliliğin sinizmi azalttığını; merkeziyetçi otomotiv sektöründe ise yetersiz politikaların dışlanma hissi ve sinizm yarattığını göstermiştir. Elde edilen sonuçlar, sektörün yapısal özellikleri ve yönetim yaklaşımlarının kültürel çeşitliliğin etkilerini belirleyici bir faktör olduğunu ortaya koymaktadır. Bulgular, kültürel çeşitliliğin etkin yönetiminin örgütsel bağlılık açısından önemini vurgulamaktadır. Bu yönüyle çalışma, yöneticilere ve insan kaynakları uygulayıcılarına kültürel çeşitliliğin kapsayıcı politikalarla desteklenmesi gerektiğine dair önemli çıkarımlar sunmaktadır. Araştırmanın sınırlı sayıda çalışan ve yalnızca iki firma üzerinde gerçekleştirilmiş olması, çalışmanın sınırlılıklarını oluşturmaktadır.