(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2026)
Geleneksel medyada yaşanan yapısal dönüşümler, medya sahipliği alanındaki yoğunlaşma ve gazetecilik istihdamındaki daralma, gazetecileri yalnızca yeni yayın mecralarına değil, aynı zamanda bireysel yayıncılığa dayalı farklı bir üretim modeline yöneltmiştir. Bu çalışma, Türkiye’de Fatih Altaylı, Nevşin Mengü ve Deniz Zeyrek örnekleri üzerinden YouTube gazeteciliğini “dijital girişimcilik” ve “alternatif medya üretimi” bağlamında ele almaktadır. Araştırmada, 1 Haziran–31 Temmuz 2025 tarihleri arasında yayımlanan toplam 122 video; içerik yönetimi, yayın ritmi ve izleyici etkileşimi açısından sistematik içerik analiziyle incelenmiştir. Çalışmada veriler yalnızca izlenme, beğeni ve yorum sayıları üzerinden betimlenmemiş; farklı ölçekteki kanalların karşılaştırılabilmesi için “görüntülenme-normalize etkileşim” ve “abone-normalize etkileşim” göstergeleri kullanılmıştır. Bulgular, kısa ve gündem odaklı içerik stratejilerinin etkileşim yoğunluğunu artırabildiğini; ancak izleyici bağlılığının yalnızca erişim sayılarıyla açıklanamayacağını göstermektedir. Deniz Zeyrek ve Fatih Altaylı örneklerinde görülen yüksek etkileşim oranları ile Nevşin Mengü’nün daha uzun ve açıklayıcı yayın stratejisi, YouTube gazeteciliğinin tek tip bir modelden oluşmadığını; aksine farklı yayın ritimleri, izleyici ilişkileri ve sosyal sermaye biçimleri üzerinden şekillendiğini ortaya koymaktadır. Bu yönüyle çalışma, YouTube gazeteciliğini yalnızca siyasal iletişimin bir uzantısı olarak değil, platformlaşma ve metrikleşme süreçleri içinde biçimlenen yeni bir medya üretim pratiği olarak değerlendirmektedir.