(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2026)
Bu araştırmanın amacı, okul öncesi eğitime devam eden 5 yaş grubu çocukların sayı becerilerinin çeşitli demografik değişkenler açısından incelenmesidir. Araştırma iki aşamada yürütülmüştür. Birinci aşamada, Gözden Geçirilmiş Erken Matematiksel Beceri Testi (GEMBT) Form A’nın Türkçeye uyarlama, geçerlik ve güvenirlik çalışması gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın örneklemini İzmir ili Buca ilçesinde MEB’e bağlı bağımsız anaokullarına devam eden 5 yaş grubundaki 203 çocuk oluşturmuştur. Analizler sonucunda testin iç tutarlılığının yüksek olduğu ve 5 yaş grubu çocuklar için geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğu belirlenmiştir. İkinci aşamada, kolay ulaşılabilir ve basit tesadüfi örnekleme yöntemiyle belirlenen 5 yaş grubu 50 çocuğun sayı becerileri GEMBT Form A ile incelenmiştir. Bulgular, sayı becerilerinin cinsiyete göre anlamlı biçimde farklılaşmadığını göstermiştir. Ancak yaşça büyük, annesi lise ve üzeri öğrenime sahip ve annesi 35 yaş üzeri olan çocukların sınıflandırma; annesi lise ve üzeri eğitime sahip çocukların sıralama; annesi çalışan, tek çocuk olan çocukların sayı sayma; ailenin ilk çocuğu olan çocukların ise tahmin becerilerinin daha yüksek olduğu görülmüştür. Okul öncesi eğitimde sayı becerilerinin sayma ve eşleme ile sınırlı kalmayıp sınıflandırma, sıralama ve tahmin gibi bilişsel becerileri de kapsayacak şekilde planlanması; aile eğitimlerinde anne öğrenim düzeyi ve evdeki ortamın dikkate alınması; öğretmenlerin çok boyutlu ölçme araçları kullanması önerilmektedir.