(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2026)
Sürdürülebilir girişimcilik, çevresel ve sosyal sorunlara dönük yenilikçi çözümler üretmeyi amaçlayan çok boyutlu bir girişimcilik yaklaşımı olarak son yıllarda artan bir akademik ve pratik ilgi görmektedir. Fakat literatürde sürdürülebilir girişimcilerin fırsatları nasıl tanımladıkları ve bu süreçte edindikleri deneyimlerden potansiyel sürdürülebilir girişimcilere hangi önerileri sundukları sınırlı düzeyde ele alınmıştır. Bu çalışma sürdürülebilir iş modeli uygulayan sürdürülebilir girişimcilerin deneyimlerinden hareketle sürdürülebilir girişimcilik fırsatlarının nasıl tanımlandığını ve bu tanımlama sürecine ilişkin olarak yeni iş sahasına atılacak olan potansiyel girişimcilere sunulan önerileri ortaya koymayı amaçlamaktadır. Çalışma, nitel araştırma yaklaşımı çerçevesinde tasarlanmış olup veriler, farklı sektörlerde faaliyet gösteren 16 sürdürülebilir girişimciyle gerçekleştirilen yarı yapılandırılmış görüşmeler aracılığıyla elde edilmiştir. Görüşme verileri, tematik analiz yöntemiyle incelenmiş ve analiz süreci MAXQDA 24 Pro yazılımı kullanılarak yürütülmüştür. Bulgular, sürdürülebilir girişimcilerin önerilerinin beş ana tema etrafında yoğunlaştığını göstermektedir. Bunlar; pazar-ürün ve görünürlük stratejisi, öğrenme ve yetkinlik geliştirme, kaynak ve desteklere erişim, uygulama disiplini ve dayanıklılık ile sürdürülebilirlik ve etik sorumluluktur. Çalışma, sürdürülebilir girişimcilik fırsatlarının sadece bireysel değerler ya da niyetler üzerinden değil aynı zamanda pazar bilgisi, öğrenme süreçleri, kaynak yönetimi ve etik sorumluluğun bütüncül etkileşimiyle şekillendiğini ortaya koymaktadır. Bu yönüyle araştırma, sürdürülebilir girişimcilik literatürüne deneyim temelli ve uygulamaya dönük özgün bir katkı sunma potansiyeli taşımaktadır.