(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2026)
Bu çalışma, Türkiye ve Almanya’da mortgage kredilerinin sürdürülebilirliğini makroekonomik koşullar ve finansman yapıları çerçevesinde karşılaştırmalı olarak incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmada 2014–2025 dönemine ait konut kredileri, mortgage faiz oranları, enflasyon, konut fiyat endeksleri ve Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) göstergeleri kullanılarak iki ülkenin konut finansman piyasaları betimsel ve karşılaştırmalı analiz yöntemiyle değerlendirilmiştir. Analiz kapsamında konut kredisi stokunun GSYH içindeki payı, mortgage piyasasının ekonomik ağırlığını ve sürdürülebilirlik düzeyini yansıtan temel göstergelerden biri olarak ele alınmıştır. Elde edilen bulgular, Almanya’da mortgage sisteminin kurumsal yapısı, uzun vadeli finansman olanakları ve görece istikrarlı makroekonomik koşullar sayesinde daha dengeli bir seyir izlediğini göstermektedir. Buna karşılık Türkiye’de yüksek enflasyon, faiz oranlarındaki dalgalanmalar ve fonlama maliyetlerindeki artışın konut finansmanı göstergeleri üzerinde sınırlayıcı etkiler yarattığı belirlenmiştir. Özellikle Türkiye’de konut kredisi stokunun GSYH içindeki payının 2017’de yaklaşık %5,3’ten 2024’te %0,9’a gerilemesi mortgage piyasasının ekonomik büyüklük içerisindeki ağırlığının belirgin biçimde daraldığını ortaya koymaktadır. Bu doğrultuda çalışma, sürdürülebilir bir konut finansman sisteminin yalnızca kredi hacmiyle değil; makroekonomik istikrar, faiz yapısı, kurumsal çerçeve ve fonlama çeşitliliği ile birlikte değerlendirilmesi gerektiğini vurgulamaktadır. Çalışmanın, Türkiye’de mortgage piyasasının sürdürülebilirliğine ilişkin güncel veriler üzerinden karşılaştırmalı bir bakış sunarak literatüre katkı sağlayacağı düşünülmektedir.