(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2026)
Kültürel miras, bir toplumun geçmişten devraldığı, günümüzde yaşattığı ve gelecek nesillere aktardığı paha biçilmez bir hazinedir. Mezopotamya’nın kadim halklarından biri olan Yezidiler, yüzyıllar boyunca kapalı bir toplum yapısı ve sözlü gelenek aracılığıyla özgün kimliklerini korumuşlardır. Ancak 2014 yılındaki IŞİD (DAEŞ) saldırıları, zorunlu göç dalgaları ve modernleşme süreçleri bu kültürel dokuyu ciddi bir erozyona uğratmıştır. Bu çalışma, Yezidi kültürel mirasının somut (mimari, mezarlıklar) ve somut olmayan (ritüeller, sözlü edebiyat) unsurlarını Toplum Temelli Turizm (TTT) prensipleri çerçevesinde değerlendirmektedir. Çalışmanın temel amacı, kültürel sürdürülebilirliği merkeze alan ve yerel toplulukların ekonomik güçlenmesini hedefleyen bir inanç turizmi modeli kurgulamaktır.