(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2026)
Bu araştırmanın amacı, Türkiye’deki turizm akademisyenlerinin işe tutkunluk düzeyleri ile iş tatminleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırmanın evrenini Türkiye’de devlet ve vakıf üniversitelerinde görev yapan 2338 turizm akademisyeni oluşturmaktadır. Veriler, kolayda örnekleme yöntemiyle ulaşılan 229 akademisyenden anket tekniği kullanılarak toplanmıştır. Elde edilen veriler Doğrulayıcı Faktör Analizi (DFA) ve Yol Analizi ile test edilmiştir. Bulgular, işe tutkunluğun tüm alt boyutlarının (dinçlik, adanmışlık ve yoğunlaşma) iş tatmini üzerinde pozitif ve anlamlı ilişkiler gösterdiğini ortaya koymaktadır. En güçlü ilişkinin yoğunlaşma boyutuna ait olduğu tespit edilmiştir. Araştırma sonuçları, yükseköğretim kurumlarının akademik personelin iş tatminini ve dolayısıyla kurumsal verimliliği artırmaya yönelik stratejiler geliştirmesinde işe tutkunluk bileşenlerinin dikkate alınması gerektiğine işaret etmektedir. Bu doğrultuda üniversite yönetimlerine, politika belirleyicilere ve gelecekteki araştırmacılara yönelik çeşitli öneriler sunulmuştur.