(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2026)
Bu çalışma kredi genişlemeleri ile ekonomik büyüme arasındaki ilişkiyi 2005:01-2025:08 dönemini kapsayan aylık veriler yardımıyla analiz etmektedir. Çalışmada, para arzı kontrol değişkeni olarak kullanılmış olup tahminler AutoRegressive Distributed Lag (ARDL) ve Nonlinear AutoRegressive Distributed Lag (NARDL) yaklaşımları ile yapılmıştır. ARDL ve NARDL modellerinin tahmin sürecine geçilmeden evvel değişkenlerin birinci derece fark durağan olduğu ve modellerin eş bütünleşik olduğu teyit edilmiştir. Ayrıca gerekli varsayımların ve kararlılık koşullarının sağlandığı, NARDL modelleri için ise asimetrik ilişkilerin olduğu tespit edilmiştir. ARDL modelinin sonuçlarına göre kredi genişlemelerinin büyüme üzerinde anlamlı bir etkisi bulunmamaktadır. NARDL modelinde pozitif kredi şoklarının büyümeye olumlu etkileri olduğu, negatif kredi şoklarının ise büyüme üzerinde etkili olmadığı tespit edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre, kredi hacminin ekonomik büyüme üzerindeki etkileri asimetriktir. Kredi hacmi ile ekonomik büyüme arasındaki ilişkiyi konu alan politika yapıcılarının lineer olmayan ilişkileri de göz önünde bulundurması gerektiği değerlendirilmektedir. Çalışma literatüre üç farklı açıdan katkıda bulunmaktadır. İlk katkı, kredi ve para arzı serilerinin enflasyonist etkilerden arındırılmasıdır. İkinci katkı, 2008 ve Covid 19 dönemlerindeki ekonomik şokların etkilerinin modele dahil edilerek kontrol edilmesidir. Üçüncü katkı ise analizlerin hem simetrik hem de asimetrik açıdan yapılmasıdır.