(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2026)
Sosyal Bilişsel Teori’nin dayanak noktasını oluşturduğu çalışmanın amacı, çok yönlü liderlik yönelimleri ile yaratıcı takım iklimi arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Ayrıca eğitim düzeyinin bu ilişkideki düzenleyici rolünü tespit etmektir. Bu amaçla kamu ve özel sektörde faaliyet gösteren kurumlarda/işletmelerde gönüllü olarak araştırmaya katılan 212 çalışandan anket tekniği ile veriler toplanmıştır. Verilerin analizinde betimsel istatistikler, korelasyon ve regresyon analizi ile SPSS Process Macro 4.2 aracı kullanılarak düzenleyici etki analizi yapılmıştır. Araştırmanın bulgularına göre, çok yönlü liderlik yönelimleri ve yaratıcı takım iklimi arasında kurulan modelin anlamlı olduğu ve çok yönlü liderlik yönelimlerinin yaratıcı takım iklimini pozitif yönde etkilediği tespit edilmiştir. Bununla birlikte eğitim düzeyinin çok yönlü liderlik ile yaratıcı takım iklimi arasındaki ilişkide düzenleyicilik rolünün olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, takım üyelerinin çok yönlü liderlik algıları yaratıcı ve yenilikçi fikirlerin üretilmesinde önem kazanmaktadır. Nitekim takım içerisinde bireylerin birbirleriyle etkileşimi ve işbirliği ile yaratıcılığı teşvik eden stratejilerin geliştirilmesini sağlayan çok yönlü liderlik yönelimlerinin takım iklimi üzerinde önemli bir etkisinin olduğu ve bu etkinin eğitim düzeyine bağlı olarak değiştiğini ortaya koymaktadır. Örgütsel davranış bağlamında ele alındığında bu çalışma, liderlikte çok yönlülük eğilimlerini artıracak stratejilerin geliştirilmesinin gerekliliğine vurgu yaparak teoriye ve pratiğe öneriler sunmaktadır.