(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2026)
Bu araştırma, bir kamu hastanesinde görev yapan farklı meslek gruplarındaki çalışanların iş yaşamına ilişkin deneyimlerini yengeç sepeti sendromu, iş zanaatkârlığı, kariyer iyi oluş, işgören sadakati ve yetenek yönetimi çerçevesinde incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma nitel araştırma yaklaşımı doğrultusunda yürütülmüştür. Veriler, amaçlı örnekleme kapsamında seçilen 29 katılımcıdan yarı yapılandırılmış görüşmeler yoluyla toplanmış; katılımcılar 9 hekim, 5 asistan, 5 hemşire, 5 idari personel ve 5 hizmetli personelden oluşmuştur. Verilerin analizinde tematik analizden yararlanılmış, kodlama süreci MAXQDA programı ile desteklenmiştir. Bulgular, çalışanların görünür başarı karşısında sessiz rekabet, emeğin küçümsenmesi ve öne çıkmaktan kaçınma gibi deneyimler yaşadığını; buna karşılık işi anlamlandırmak için ilişkilendirme, planlama, etkili iletişim ve küçük iyileştirmeler geliştirdiklerini göstermektedir. Bulgular ayrıca mesleki gelişim ile yorgunluk arasındaki gerilimin kariyer iyi oluşunu etkilediğini, kurumsal bağlılığın iş güvencesi, aidiyet ve kamu hizmeti duygusuyla güçlenirken takdir eksikliği ve yoğun iş yüküyle zayıfladığını ortaya koymaktadır. Yetenek Yönetimi boyutunda ise hizmet içi eğitimlerin varlığına rağmen desteğin çoğunlukla genel kaldığı, bireysel potansiyelin fark edilmesi ve kişiye özel geri bildirim konusunda belirgin eksiklikler bulunduğu anlaşılmıştır. Araştırma, kamu hastanelerinde çalışma yaşamının yalnızca yapısal değil, aynı zamanda duygusal, ilişkisel ve anlam odaklı bir deneyim alanı olduğunu göstermektedir. Görüşme formunda; başarıya yönelik kıskançlık ve engellenme deneyimleri, görünürlük karşısında alınan tepkiler, işi yeniden anlamlandırma çabaları, iş zanaatkârlığı deneyimleri, kariyer hedefleri, kurumsal bağlılık, yetenek gelişimi desteği, değer görme deneyimleri ve katılımcıları etkileyen iş yaşantılarıyla ilgili açık uçlu sorulara yer verilmiştir. Anahtar Kelimeler: kamu hastanesi, yengeç sepeti sendromu, iş zanaatkârlığı, kariyer iyi oluş, işgören sadakati, yetenek yönetimi