YEREL YÖNETİMLERİN KARŞI KARŞIYA KALDIKLARI YOZLAŞMA VE ETİK SORUNLARININ DENETİM BOYUTU (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2014)
Günümüzde tüm dünyada merkezi ve yerel yönetimler için yeni yönetim anlayışları gündeme gelmektedir. Yeni kamu yönetimi ve yönetişim anlayışları bu süreçleri şekillendirmektedir. Artık özellikle yönetişim ilkeleri, yönetim sisteminde etkinlik ve verimlilik sağlanabilmesi için yoğun olarak kullanılmaya başlanmıştır. Yerel yönetimlerin etkin ve verimli olması, halka en yakın hizmet üreten birimler olması açısından ayrı bir önem taşımaktadır. Günümüzde yerel yönetimlerin etkinliği özellikle denetlenemeyen etki dışı davranışların artmasıyla çok düşmüştür. Bu durum doğrudan halkın yaşam standardını olumsuz etkilemektedir. Bu çalışmada, yönetişim bakış açısıyla yerel yönetimlerde görülen etik dışı davranışların nasıl engellenebileceği tartışılacaktır. Yönetişimin özellikle hesap verebilirlik, açıklık, şeffaflık ve sorumluluk ilkeleri, yerel yönetimlerde denetim sürecini şekillendirebilir. Bu alanda denetim yapan kuruluşlar, söz konusu ilkeleri, uygulamaları denetleyerek hayata geçirebilirler. Çalışmada bu tezi desteklemek üzere önce yerel yönetimlerin kavramsal çerçevesi belirlenecek ardından yerel yönetimlerde yozlaşma sorunları incelenecektir. Bu sorunlar kapsamında etik dışı davranışların yeri araştırılacaktır. Yozlaşma sorunları yapısal ve işlemsel olarak iki kapsamda ele alındıktan sonra yerel yönetimlerde etik dışı davranışların önlenebilmesi için neler yapılabileceği sorgulanacaktır. Bu doğrultuda Türkiye’deki denetim birimlerinin yeniden yapılandırılması gereği vurgulanacaktır.
Keywords: Yerel Yönetim; Etik; Yozlaşma; Denetim; Etkinlik