TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİNİN ÇİFTÇİ ORTAKLARINA KULLANDIRDIKLARI TARIMSAL KREDİLERİN MUHASEBELEŞTİRİLME UYGULAMALARININ ULUSLARARASI MUHASEBE VE FİNANSAL RAPORLAMA STANDARTLARI AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2017)
Muhasebeden elde edilen sonuçlara göre hazırlanan temel ve ek mali tablolar işletme ile ilgili çıkar gruplarına birtakım finansal bilgiler sunmaktadır. Söz konusu bu mali tablolarda (bilanço, gelir tablosu, vb.) yer alan bilgilerin net, açık ve gerçeğe uygun bilgiler olması esastır. Uluslararası ve buna bağlı olarak Türkiye Muhasebe Standartlarında yer alan düzenlemelerden en önemlisi “gerçeğe uygun değer muhasebesi”dir. Çalışmanın amacı, Tarım Kredi Kooperatifleri ve Birliklerinin (Kurum) çiftçi ortaklarına kullandırmış olduğu kısa vadeli işletme ve orta vadeli yatırım kredilerinin mevcut muhasebeleştirme uygulamalarını incelemek ve TMS/TFRS’ye geçiş sürecinde önemli görülen birtakım muhasebe politikalarını belirlemektir. Çalışmada öncelikle 1997-1998 döneminde yürürlüğe giren tek düzen hesap planı ve eki izahname incelenmiştir. İlerleyen dönemlerde uygulamaya geçilmesi düşünülen uluslararası muhasebe ve finansal raporlama standartları ile tarihi maliyetlerle yürütülen mevcut muhasebe uygulamaları, Kurum mevzuatında yer alan düzenlemeler irdelenmiştir.
Keywords: Kooperatif; Tarımsal Kredi; Tarım Kredi Kooperatifi; TMS/TFRS; Finansal Tablolar