TÜRKİYE’DE İLLERİN KÜMELEME ANALİZİ İLE YARATICI SINIF VE EKONOMİK GELİŞMİŞLİK GÖSTERGELERİNE GÖRE SINIFLANDIRILMASI (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2017)
Beşeri sermayenin ülke coğrafyası üzerindeki dağılımı, bölgesel gelişmişliği etkileyen önemli faktörlerden biridir ve aynı coğrafya içerisinde bazı illerin gelişmede neden başarılı olduğunu bazılarının ise geride kaldığını belirlemektedir. Günümüzde bölge gelişimine ve coğrafi yoğunlaşmaya yönelik yapılan çalışmalarda beşeri sermayenin rolü kadar bu sermaye unsurunun içinde yer alan yaratıcı sınıftan da bahsedilir olmuştur. Yaratıcı kişiliğe, farklılığa ve liyakata değer veren bu yaratıcı sınıf yerleşmek üzere seçtiği bölgede ekonomik büyümeye neden olmaktadır. Bu çalışmada da, Türkiye’de yaratıcı sınıfın hangi illerde yoğunlaştığı ve hangi il gruplarının benzer özellikler gösterdiği araştırılmıştır. Bunun için Türkiye’nin 81 iline ait yaratıcı sınıf düzeyinde gruplandırılmış 2013 yılı SGK istihdam verileri, “Kümeleme Analizi” yöntemi kullanılarak analiz edilmiş, illerin 6’lı kümeye ayrıldığındaki sonuçlar değerlendirilmiştir. İller arasındaki mevcut benzerlikler ve farklılıklar ortaya konularak birbirleri ile hangi benzerlik düzeyinde kümeler oluşturdukları belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışmadan elde edilen yaratıcı sınıfın hangi bölge ve illerde kümelendiğine yönelik sonuçlar, bu grubun ülke geneline yayılmasına yönelik işgücü planlamasına ve teşvik politikalarının geliştirilmesine uygun bir veri tabanı üretebilecektir.
Keywords: Ekonomik Gelişmişlik; Kümeleme Analizi; İstihdam; Türkiye; Yaratıcı Sınıf.