TÜRKİYE’DE SİGORTA ŞİRKETLERİNDE VERİ ZARFLAMA YÖNTEMİ İLE ETKİNLİK ÖLÇME ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2017)
Gelecekte meydana gelebilecek riskler karşısında, insanların mallarını ve hayatlarını maddi ve manevi yönden güvence altına almak istemeleri nedeniyle sigortacılık doğmuştur. Sigorta sektörü bu nedenle hizmetler sektörü içerisinde önemli bir sektör haline gelmiştir. Sigorta şirketleri, faaliyetleri süresince amaçlarına ne derece ulaştıklarını ölçmek için performans değerlendirme kriterlerine başvururlar. Bu kriterlerden biriside etkinlik ölçme yöntemidir. Bu çalışmada 2014-2016 yılları arasında Borsa İstanbul A.Ş.’de XSGRT endeksinde faaliyet gösteren 7 adet şirketin bilanço ve gelir tabloları verilerine dayanılarak etkinlikleri ölçülmeye çalışılmıştır. Elde edilen sonuçlar yorumlanarak sigorta şirketlerinin etkinliklerini artırabilmeleri için gerekli önerilerde bulunulmuştur.
Keywords: Sigorta; Sigorta Şirketleri; Veri zarflama Analizi; Etkinlik