NEVŞEHİR TARIM KREDİ KOOPERATİFİ ÇALIŞANLARININ SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMAYA YÖNELİK BİLGİ, TUTUM VE DAVRANIŞ DÜZEYİNİN BELİRLENMESİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2017)
Bu araştırmanın amacı, Nevşehir Tarım Kredi Kooperatifi çalışanlarının sürdürülebilir kalkınmaya yönelik bilgi, tutum ve davranışlarının ölçülmesi ve bunların bazı demografik değişkenler açısından farklılaşmasını incelemektir. Buna yönelik hazırlanan anketler, Nevşehir Tarım Kredi Kooperatifindeki 62 çalışanın katılımıyla ve yüz yüze görüşme tekniğiyle uygulanmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, katılımcıların sürdürülebilir kalkınmaya yönelik orta düzeyde bilgiye, orta düzeyde tutuma ve yine orta düzeyde davranışa sahip oldukları görülmektedir. Yapılan ilişki testlerinden elde edilen bulgulara göre ise, çalışanların sürdürülebilir kalkınmaya yönelik bilgi düzeyi ile tutum düzeyi ve davranış düzeyi arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki tespit edilememiştir. Yalnızca çalışanların sürdürülebilir kalkınmaya yönelik tutum düzeyi ile davranış düzeyi arasında istatistiksel bakımdan anlamlı ve pozitif bir ilişki belirlenmiştir. Bu ilişki dikkate alınarak çalışanların sürdürülebilir kalkınmaya yönelik tutumlarının davranışları üzerindeki etkisini incelemek amacıyla yapılan regresyon testi bulgularına göre ise, çalışanların sürdürülebilir kalkınmaya yönelik tutumlarının davranışları üzerinde istatistiksel açıdan anlamlı düzeyde etkisi olduğu tespit edilmiştir. Son olarak çalışanların sürdürülebilir kalkınmaya yönelik bilgi, tutum ve davranışlarının bazı demografik değişkenlerle ilişkisini inceleyebilmek için geliştirilen çeşitli hipotezler test edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre çalışanların sürdürülebilir kalkınmaya yönelik bilgi düzeylerinin yaş, medeni durum, cinsiyet, çalışma pozisyonu, eğitim düzeyi, kıdem değişkenlerine göre istatistiksel açıdan anlamlı farklılaşmadığı belirlenmiştir. Ayrıca çalışanların sürdürülebilir kalkınmaya yönelik tutum düzeylerinin ve davranış düzeylerinin bu demografik değişkenlerden yalnızca çalışma pozisyonuna göre anlamlı düzeyde farklılaştığı, bu farklılaşmanın ise yönetici ve memur pozisyonlarındaki çalışanlarda olduğu görülmüştür.
Keywords: Sürdürülebilir Kalkınma; Bilgi Düzeyi; Tutum Düzeyi; Davranış düzeyi