TÜRKİYE’DE BANKALARIN TARIMSAL KOOPERATİFLERE SUNDUĞU FİNANSAL KAYNAKLAR, BUNLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ VE BU KAYNAKLARIN İYİLEŞTİRİLMESİNE YÖNELİK ÖNERİLER (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2017)
Tarımsal nitelikli kooperatifler, tarımsal ve kırsal kalkınma için vazgeçilmez unsurlardır. Dünyada ve Türkiye’de tarımsal kooperatiflerin ortaklarına ve bulundukları coğrafyaya sağladığı olumlu katkılara dair bir çok örnek bulunmaktadır. Bu örnekler sağlıklı işleyen bir kooperatifin faydalarını göstermeleri açısından büyük önem taşımaktadır. Kooperatiflerin sağlıklı işlemesinin temel dayanaklarından birisi ise finansal yapısının ticari karlılığı korumaya ve sürdürmeye yönelik olarak işlemesi olduğu söylenebilir. Finansal yapının sağlıklı olabilmesi ise hem iç hem de dış finansman kaynaklarının etkili şekilde kullanılmasından geçmektedir. Bu itibarla   kooperatiflerin bankalar tarafından sunulan finansal ürün ve servislere erişim durumlarının ortaya koyulması, bu erişimde karşılaşılan sorunların belirlenmesi ve bu sorunlara yönelik yurt içi ve yurt dışı uygulamalardan faydalanmak suretiyle iyileştirmelere yönelik öneriler getirilmesi ve önümüzdeki dönemlerde kooperatiflerin ihtiyaçlarına yönelik finansal paketlerin neler olabileceğinin belirlenmesi ve tartışılması önem taşımaktadır. Metin içerisinde kooperatiflerin neden ve hangi finansal kaynaklara ihtiyaç duyduğu, bu kaynaklara ne ölçüde erişebildiği ve erişimde ortaya çıkan sorunların neler olduğuna değinilmekte ve bu sorunlara yönelik olarak getirilen çözüm önerilerinden bahsedilmektedir.
Keywords: Tarımsal Kooperatifler; bankacılık; finansal kaynaklar; krediler