TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİNİN SERMAYE BİRİKİMİNE ETKİLERİ (ATATÜRK DÖNEMİ 1935-1938) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2017)
Türkiye Cumhuriyetinin Gayri Safi Milli Hasıla bileşenleri incelendiğinde tarımsal üretim özellikle Cumhuriyetin ilk yıllarında çok önemli bir yer tutmuştur. Türkiye Cumhuriyetin kurulduğu dönemde nüfusun yaklaşık %80’i küçük tarımsal üretim çiftlikleri vasıtasıyla geçimlerini sağlamaktaydılar. Çalışmamızda 1935 yılında 2836 sayılı kanunla kurulan Tarım Kredi Kooperatiflerinin 1935-1938 yılları arasında küçük aile çiftliklerinin  sermaye birikimine etkileri ortaya konulmaya çalışılacaktır.Çalışmamızın Giriş bölümünde Osmanlı İmparatorluğu’nda Mithat Paşa’nın kurduğu Memleket Sandıkları ile başlayan tarımsal kredilendirme çalışmalarının ulaştığı nokta ve Türkiye Cumhuriyeti’ne bıraktığı miras özetlemeye çalışılacaktır. Birinci bölümde 1923-1935 yılları arasında yapılan düzenlemeler ve Zirai Kredi Kooperatifleri ile ilgili kısa bir özet yapılacaktır. Çalışmamızın son bölümde ise Tarım Kredi Kooperatifleri Kanunu ile yapılan düzenlemeler anlatılacak, uygulamalar ve sonuçları 1938 yılı itibari ile ulaşılan değerler üzerinden bahsi geçen dönem içerisinde Tarım Kredi Kooperatiflerinin Türkiye’de sermaye birikimine etkilerine yönelik çıkarımlar yapılmaya çalışılacaktır.
Keywords: Tarımsal Kredi; Tarım Kredi Kooperatifi; Zirai Kredi Kooperatifi; Ziraat Bankası; Sermaye; Çiftçi; Atatürk Dönemi