KOOPERATİF KURULUŞLARINDA İŞBİRLİĞİ VE İLETİŞİM (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2017)
Kooperatifler, bireyin kendi başına yapmasının ve üstesinden gelmesinin mümkün olmadığı ve birlikte yapılması gereken üretimin ve hizmetin yapılmasına olanak veren yapılardır. Bireyler biraraya gelmek suretiyle hem bilgi, hem ekonomik ve hem de teknik alanda işbirliğine gitmektedirler. Özellikle küçük işletmelerin yaygın olduğu yerlerde işletme sahipleri kooperatifleşmek suretiyle gereksinim duydukları girdileri daha az maliyetle temin etme yoluna gitmeyi amaçlamaktadırlar. Kooperatifler, ortakların belli miktarda sermaye koymak suretiyle oluşturdukları, günümüz ekonomik yapılar içerisinde önemli yeri olan kuruluşlardır. Gelişmiş ülkelerde ekonomik büyüklükleri ve faaliyet alanları bakımından güçlü kooperatif kuruluşları mevcuttur. Gelişmekte olan ülkeler ile az gelişmiş ülkelerde faaliyet gösteren kooperatif kuruluşları hem ekonomik büyüklükleri, hem teknolojik olanakları ve hem de etkililikleri bakımından gelişmiş ülke kooperatifleri ile kıyaslanamayacak derecede küçük kuruluşlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Ülkemizde de çok değişik alanlarda faaliyet gösteren binlerce kooperatif kuruluşu mevcuttur. Bunlar arasında işbirliği ve iletişim eksikliği söz konusudur. Kooperatif kuruluşları arasında etkili iletişim kanallarının açılması ve işbirliği yapmaları durumunda daha güçlü ve daha etkili olabilmeleri, böylece hem ortaklarına hem de ülke ekonomisine büyük katkılar sağlayabilmeleri mümkün olacaktır.