ETKİN, VERİMLİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR KOOPERATİFÇİLİK İÇİN TEMSİLCİLİK VE TAHKİM KURUMLARININ ÖNEMİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2017)
Temsilcilik ve tahkim, yasal değişiklik olmadan kooperatifler yasası ihtiyari hükümleri çerçevesinde ana sözleşmelere konulabilecek kurumlardır. Bakanlıkça hazırlanan tip ana sözleşmelere bu kurumların eklenmesi, faaliyetteki kooperatiflerin ise ana sözleşme değişikliği yoluyla bu kurumları ana sözleşmelerine koymalarında fayda bulunmaktadır. Genel kurul oylamalarındaki sınırlama ve kısıtlamaların giderilebilmesi için ise yasal değişikliğe ihtiyaç vardır. Bu tebliğde kooperatifleri sürdürülebilir kılmak için “temsil ile tahkim” kurumları ele alınmış, kooperatif içi faaliyetlere işlerlik kazandırma, ortaklar arasındaki ilişkileri verimli hale getirme amaçlanmıştır. Hukuk sisteminin her kademesinde yer alan bu iki kurumun kooperatif ana sözleşmelerine konulması ve uygulaması halinde kooperatif içi sorunlar azalacağı gibi kalan az sayıda sorun da tahkim usulüyle kolay bir şekilde çözülecektir. Bu konuda bir model önerisi getirilmiştir.
Keywords: Temsil; tevkil; tahkim; sürdürülebilirlik; demokratiklik