TEKNO-GİRİŞİM SERMAYESİ DESTEĞİ HİBE PROGRAMININ SOSYAL PAZARLAMA KARMASI AÇISINDAN İNCELENMESİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2017)
Günümüzde toplumu oluşturan bireylerin ve toplumun bütününün, sürdürülebilir bir refah içerisinde yaşayabilmesi için ülkedeki üretimin teknoloji seviyesinin ve katma değerinin yükseltilmesinin gerekliliği kaçınılmazdır. Türkiye Cumhuriyeti’nin 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat ve 25 bin dolarlık kişi başı milli gelir rakamına ulaşması ancak Ar&Ge niteliği yüksek, know-how’ı olan işler yapmasıyla mümkün olacaktır. Bu nedenle kamu otoritesi; ülkenin teknolojiyi satın alıp kullanan değil, “kendi teknolojisini üreten ve satan” bir ülke haline gelebilmesi için 2009 yılında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın bünyesinde yürütülen Tekno-Girişim Sermayesi Desteği (TGSD) programını uygulamaya geçirmiştir. Genç girişimcilerin ilgisini çekmek, “teknoloji-tabanlı iş fikri geliştirmeleri” yönünde bir davranış değişikliği oluşturmak ve bunu da sürdürülebilir hale getirmek için devlet tarafından planlanan bu hibe programı, hedef kitle olarak seçilen başlangıç aşamasındaki girişimcilerin kendilerine ve üyesi oldukları topluma fayda sağlamak üzere kendilerinden beklenilen davranışı gönüllü olarak gerçekleştirmelerini teşvik ettiği için araştırmacılar tarafından bir sosyal pazarlama uygulaması olarak öngörülmüştür. Dolayısıyla, toplumsal ve kişisel refahın yükseltilmesini besleyen bir uygulama olan TGSD hibe programının planlanması sürecine sosyal pazarlama karması elemanlarının nasıl adapte edilebileceği bu çalışmayla incelenmiş ve ilgili çalışmanın, sosyal pazarlama alanında ülkemizde yapılan az sayıda çalışmadan biri olarak alan yazına katkı sağlayacağı düşünülmüştür.
Keywords: Sosyal Pazarlama; Sosyal Pazarlama Karması; Tekno-Girişim Sermayesi Desteği Hibe Programı