YOKSULLUĞUN KÜRESEL GÖRÜNÜMÜ VE SOSYAL POLİTİKALAR KAPSAMINDA TÜRKİYE'DE YOKSULLUKLA MÜCADELE (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2018)
Bu çalışmanın amacı, dünya ve Türkiye genelinde yoksulluğun boyutlarını incelemek ve Türkiye'de yoksulluğun önlenmesi doğrultusunda uygulanan sosyal politikalar hakkında bilgi vermektir. Büyüyen dünya ekonomisi ve artan küresel zenginlik, yoksulluğun azalması açısından olumlu etkisini gösterememiştir. Küresel dünyada, toplumların ve bireylerin düşük refah seviyesinin bir sonucu olarak beliren yoksulluk, gelişmiş ve gelişmekte olan tüm ülkelerin en problematik sorunu hâline gelmiştir. Dünya Bankası verilerine göre, dünyada yaşayan bir milyar dört yüz milyon insan günde 1,25 doların, iki milyar altı yüz milyon kişi ise günde 2 doların altındaki bir gelir düzeyinde hayatını sürdürmektedir. Türkiye’de yoksulluk olgusu bireysel, sosyal ve ekonomik faktörlü pek çok nedenden kaynaklanmaktadır. Ülkemizin kaçınılmaz bir sorunu olan yoksullaşmada küreselleşme sürecinin etkisini de göz ardı etmemek gerekir. Devlet, dolaylı ve doğrudan mücadele programlarıyla yoksullukla mücadele etmektedir. Yoksullukla doğrudan mücadele kapsamında sosyal politikalar ön plâna çıkmakta ve bu doğrultuda yoksulluk azaltılmaya çalışılmaktadır.
Keywords: Yoksulluk; Yoksullaşma; Türkiye’de Yoksulluk; Yoksullukla Mücadele; Sosyal Politika