KAMU SEKTÖRÜNDE GÖREVDE YÜKSELME 11 10 2011 TARİH VE 663 SAYILI KHK KAPSAMINDA YAPILANDIRILAN KAMU SAĞLIK SEKTÖRÜNDE ÇALIŞANLARIN GÖREVDE YÜKSELME SİSTEMİNE İLİŞKİN ADALET ALGILARININ KIDEME GÖRE ANALİZİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2018)
Görevde yükselme konusu, kamu yönetimi ve kamu örgütlerinde görev yapan çalışanlar için iş hayatının en önemli unsurlarından birini oluşturmaktadır. Tıpkı özel sektör çalışanlarında olduğu gibi kamu sektörü çalışanları da görevlerinde yükselerek, yetki ve otorite sahibi olmayı, böylelikle ücretlerinin de artmasını arzulamaktadırlar. Kamu sektörünün de hem çalışanlarının bu beklentisini karşılayabilmek hem de sektörün ihtiyaçları doğrultusunda yönetici ihtiyacını karşılayabilmek için uygulamada görevde yükselme mevzuatları bulunmaktadır. Söz konusu bu mevzuatların öngördüğü görevde yükselme konusu bir sistem etrafında şekillenmektedir. Bu sistemin çalışanlar nezdinde oluşturduğu adalet algısının hangi yönde olduğu sektör ve çalışanlar için büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada Bartın ili evreninde kamu sağlık sektöründe çalışanların çalışma süreleri ekseninde görevde yükselme sistemine ilişkin adalet algıları arasında anlamlı bir farklılığın olup olmadığı ortaya konulmaya çalışılmış ve çalışanların toplam görev süresinin, mevcut görevde yükselme sistemine dair adalet algılarında etkili olup olmadığı değerlendirilmiştir. Bunun için bir örneklem oluşturabilme amacıyla, Bartın İl Kamu Sağlık Teşkilatı’nı oluşturan Bartın İl Sağlık Müdürlüğü, Bartın Kamu Hastaneler Birliği ve Bartın Halk Sağlığı Müdürlüğü’nde görev yapan ve anket uygulamasını kabul eden 212 kamu çalışanına, tarafımızca geliştirilen görevde yükselmeye ilişkin adalet algıları anketi uygulanmıştır. Gerçekleştirilen anket ve analiz sonucunda Bartın Kamu Sağlık Teşkilatı'nda görev yapan kamu çalışanlarının mevcut görevde yükselme sistemine ilişkin adalet algıları, hipotezler ekseninde değerlendirilmiştir. Bu bağlamda genel olarak toplam 1-5 ve 6-10 yıl çalışma süresine sahip kamu sağlık çalışanlarında nispeten diğer toplam hizmet süresine sahip yaş gruplarına oranla, mevcut görevde yükselme sisteminin ortaya haksız ve adaletsiz sonuçlar koyduğu algısının daha kuvvetli olduğu sonucuna varılmıştır. Bununla birlikte araştırma sonuçlarına göre kamu sağlık sektörü Bartın ili evreninde tüm çalışma süresi gruplarında mevcut görevde yükselme sistemine ilişkin adalet algılarının önemli bir oranda olumsuz yönde olduğu dikkat çekmektedir.
Keywords: Görevde Yükselme; Kariyer; Görevde Yükselme Sistemine İlişkin Adalet Algıları; Örgütsel Adalet; Kamu Sağlık Sektörü; Kamu Sağlık Teşkilatı; Kıdem